• Emisiuni
  • Românii Au Talent!
  • Cristian Leana, finalistul de la "Romanii au talent", dezvaluie cum reuseste sa rezolve un cub Rubik in cateva secunde. Afla-i metoda!

Cristian Leana, finalistul de la "Romanii au talent", dezvaluie cum reuseste sa rezolve un cub Rubik in cateva secunde. Afla-i metoda!

Cristian Leana, finalistul de la "Romanii au talent", dezvaluie cum reuseste sa rezolve un cub Rubik in cateva secunde. Afla-i metoda!

Desi nu foarte multi ii dadeau sanse sa ajunga in finala "Romanii au talent", Cristian Leana a reusit aceasta performanta. Acum, se concentreaza pe BAC si admiterea la facultate, insa si-a facut timp sa ne dezvaluie cateva dintre planurile lui, dar si prima metoda se speedcubing pe care a invatat-o.

Cum a inceput anul 2013 pentru tine?
A inceput bine, ma pregatesc acum de bacalaureat si de admiterea la facultate, vreau sa intru la Politehnica - sectia Calculatoare.

Cum e viata ta acum?
Ca si inainte, numai ca acum ma recunosc oamenii din cand in cand pe strada si ma apreciaza pentru ceea ce fac. E un sentiment frumos.

Ce ti-ai propus in 2013? Ce vrei sa faci mai mult?
Vreau in primul rand sa intru la Politehnica, iar in al doilea rand poate sa devin mai rapid la cub.

Care e cel mai important lucru pe care l-ai invatat in ultimul an?

Am inceput sa invat cateva limbaje de programare (HTML, PHP, CSS). Se folosesc pentru construirea site-urilor. Deja lucrez la propriul meu site.

S-a schimbat ceva in relatia cu cei din jurul tau (prieteni, familie) de cand ai aparut la "Romanii au talent"?
Sincer, nu prea s-a schimbat nimic.

Care este cel mai frumos lucru care ti s-a intamplat pana acum, de cand ai aparut la TV?

Nu stiu daca exista un singur lucru "cel mai frumos", e frumos de fiecare data cand cineva te opreste pe strada sa te felicite.

Ce sfaturi le dai celor care participa anul acesta la show?

Sa nu aiba emotii si sa se concentreze asupra a ceea ce fac.

Explica-ne cea mai simpla modalitate de a rezolva un cub Rubik.
Nu stiu daca este neaparat cea mai simpla metoda, dar aceasta a fost metoda pe care am invatat-o prima data cand m-am apucat de speedcubing. Consta in construirea unui X pe fata galbena apoi introducerea celor 4 colturi ramase, astfel incat fata galbena este completa. Apoi se continua prin introducerea urmatoarelor 4 muchii, terminand astfel primele 2 straturi. Apoi, ultimul strat se rezolva pur din algoritmi. Daca la primele 2 straturi poti invata si intui cum sa le rezolvi, ultimul strat se rezolva pur din algoritmi invatati. Metoda asta consta in maximum 8-9 algoritmi. De aici am invatat eu.

Cum poti sa rezolvi un cub Rubik legat la ochi?
Cand rezolv legat la ochi folosesc o metoda total diferita de cea cu ochii deschisi. Pe scurt, rezolv piesa cu piesa, fara sa stric restul pieselor. Cu ochii deschisi iti permiti sa rezolvi cateva piese fara sa te intereseze restul pieselor pentru ca le vezi, dar legat la ochi, dupa ce ai memorat unde se duce fiecare piesa, trebuie sa le rezolvi astfel incat celelalte sa ramana neschimbate (asa cum le-ai memorat). Este o metoda diferita, oricum, nu foarte complicata.

Cat de bun esti la matematica? Ce note ai acum?
Desi ati zice ca rezolvarea cubului are legatura cu matematica, nu are mai deloc, dar eu zic ca ma descurc la matematica, deoarece imi si place. Pana acum am avut in general media anuala peste 9, insa acum ma concentrez mai mult pe BAC si pe admitere, intrarea la facultate constand in 20% nota de la BAC si 80% admitere. Notele din liceu nu sunt luate in considerare.

Ti-ai facut, intre timp, o prietena?

Nu.

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Românii Au Talent!

Articole pentru emisiune Românii Au Talent!

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni