Alin Stanis a venit la "Romanii au talent" din curiozitate

Alin Stanis a venit la "Romanii au talent" din curiozitate

Alin Stanis care i-a incantat pe toti cei care au urmarit cea de-a treia editie a emisiunii “Romanii au talent” a acceptat sa povesteasca mai multe lucruri din viata sa personala.

Alin s-a nascut in Timisoara, in anul 1972 si a prins dragostea fata de muzica inca de mic. Bunicul lui era pompier la Opera Romana din Timisoara si obisnuia sa il ia cu el, iar lui ii placea sa stea in sala de decoruri unde vroia tot timpul sa se urce pe calul cel alb aflat acolo. Seara urmarea din culise spectacolele de opera sau opereta. Si-a format de mic auzul muzical si dragostea pentru opera ascultand cu placere operete ca Ana Lugojana dar si opere ca Aida sau Carmen. “Bunicul canta la armonica sarbeasca. De Craciun, ii placea sa ne reuneasca pe toti cei din familie si sa cantam impreuna colinde si cantece populare pe versuri de Mihai Eminescu, George Cosbuc sau Octavian Goga. Era mare fericire si bucurie in familia noastra.Vazand ca am talent muzical, bunicul mi-a cumparat o triola la varsta de 4 ani. Am invatat sa cant la ea, spre placerea bunicii care ma sorbea din ochi, "A ruginit frunza din vii". Cred ca l-am mostenit pe bunicul. Toti din familia tatalui meu cantau, aveau voci puternice”

Alin si-a pierdut tatal in urma cu 11 ani

Tatal, Ioan Theodor a absolvit facultatea de Zootehnie si a lucrat ca sef de ferma. A murit in urma cu 11 ani. Mama a fost muncitoare la o fabrica de panglici, iar acum este pensionara. “Parintii mei s-au despartit cand aveam 12 ani. La tribunal am fost intrebat cu cine vreau sa raman si am spus ca vreau cu tata. Am ramas cu tata, dar am fost crescut de bunicii paterni. Cu mama nu am tinut legatura decat foarte tarziu, dupa moartea tatalui, am reinnodat legatura”, spune Alin.

Stiind ca are inclinatii muzicale a inceput sa studieze si un instrument

 “Trebuie sa spun ca eram un copil foarte neastamparat, iar bunica mea spunea uneori ca nu mai stia ce sa se faca cu mine. Intr-o zi intalnindu-se cu un cunoscut pedagog si profesor de muzica, Ion Matasaru, cel care a infiintat formatia Flores din cadrul Casei Pionierilor din Timisoara, i-a spus: "Nu mai stiu ce sa ma fac cu copilul asta ca e foarte neastamparat. Are o energie si nu sta locului nici macar o clipa". “Stiind ca am inclinatii muzicale, au stabilit ca ar fi bine sa incep sa studiez un instrument pentru a-mi canaliza energia. Asa am ajuns pentru cativa ani sa frecventez acest minunat laborator al muzicii care a fost formatia "Flores".

Tatal lui Alin l-a determinat sa urmeze cursurile facultatii de Medicina - Stomatologie
Dupa terminarea liceului a trebuit sa hotarasca ce va face cu viitorul lui. Bunicul ar fi dorit ca Alin sa urmeze Teologia sau sa se faca cantaret de opera, sa mearga la Conservator eventual, dar tata a pus piciorul in prag si a zis: "Trebuie sa studiezi Medicina!". Nu avea incredere ca Alin poate trai din muzica, pentru ca nu stia de capacitatile sale. Neavand de ales, a urmat constiincios cursurile facultatii de Medicina – Stomatologie dar nu a practicat niciodata  stomatologia fiind in acest moment administratorul unei brutarii.

“Evenimentele din Timisoara, din decembrie 1989, au dat un alt curs vietii mele. Am putut iesi in sfarsit fara probleme peste hotare, sa cunosc lumea. Intr-o astfel de iesire am fost cu tata in Germania, la niste prieteni din Banat plecati acolo. Imi aduc aminte ca intr-o seara, fiind invitat la un restaurant, am trait un eveniment deosebit. In local, pentru atmosfera, canta o formatie din Mexic. Aveau celebrele palarii sombrero si instrumentele specifice. La un moment dat s-au apropiat de masa noastra cantand un celebru cantec spaniol pe care il cunosteam si am inceput sa ii acompaniez. Am mai cantat si "Cielitto Lindo" spre surprinderea mexicanilor. Unul dintre ei, incantat de vocea mea, apropiindu-se de tatal meu, a spus: "Iata inca un Placido Domingo!". Tata, atent la ce a spus mexicanul, a cazut pe ganduri maturisindu-mi mai tarziu ca el nu stia ca eu posed o asemenea voce. Luat cu munca, cu asigurarea celor necesare existentei noastre, nu m-a auzit niciodata cantand. Curand, dupa acestea, aveam sa-l pierd pe tata, el stingandu-se din viata la numai 53 de ani”.

Bunicul a murit in 1981, de cancer la plamani. Inainte sa fie pompier, a fost operator chimist. Bunica a murit in urma cu doi ani.

In cele din urma si-a urmat visul si s-a apucat de cantat muzica clasica, dar nu a fost acceptat Opera din Timisoara
“Ramas numai cu bunica, m-am gandit sa-mi urmez visul de a canta muzica clasica si m-am indreptat putin spre studiul vocii, pentru ca stiam ca fara studiu nu voi putea face performanta. Asadar, indrumat de prietenul nostru de familie, Petrica Moise, am ajuns sa o cunosc pe doamna Marieta Grebenisan, fosta prim solista a Operei Nationale din Timisoara, o mare soprana de la care am avut foarte mult de invatat. Trebuie sa mentionez ca am lucrat mult si ca autodidact ascultand sute de ore de imprimari cu mari solisti de opera precum Pavarotti, Mario del Monaco, ori nu mai putin celebrii tenori de la noi Cornel Stavru, Corneliu Fanateanu sau baritonul Nicolae Herlea.
Usile Operei din Timisoara mi-au fost insa mereu inchise pe motive ca nu cunosc destula muzica sa satisfac cerintele celor care intr-o institutie de cultura ca aceasta hotarasc destinul si cariera unor oameni. Mi-ar fi placut sa interpretez rolul Turidu din cavaleria Rusticana. Nu am avut niciodata vreo reprezentatie pe vreo scena de opera, doar scurte aparitii de muzica populara.”


Alin a fost sunat de verisoara lui care i-a spus despre aceste preselectii. A ajuns prea tarziu la Timisoara, dar a hotarat sa mearga la preselectiile de la Cluj.

Alin spera ca vocea lui sa fie apreciata de toti cei care urmaresc emisunea “Romanii au talent”
“Am venit la concursul Romanii au talent din mai multe motive: primul ar fi din curiozitate, al doilea ca poate cineva imi va aprecia talentul, apoi, sa aduc putina bucurie si  fericire fie si numai pentru cateva clipe in sufletele  romanilor, azi atat de greu incercati de nevoi si diverse necazuri prin care trec. Daca voi castiga, voi alina suferintele unor oameni necajiti, ma gandesc in primul rand la copiii suferinzi de cancer”.

“Ce astept de la acest show: sa placa ascultatorilor si telespectatorilor, romanii care ne privesc sa-si dea seama ca avem talente native in tara aceasta, muzica buna romaneasca, populara, clasica, usoara”.


Vezi AICI cum a cantat Alin Stanis la "Romanii au talent"



 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Românii Au Talent!

Articole pentru emisiune Românii Au Talent!

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni